Oeps, deze browser wordt niet meer ondersteund.
Verouderde browsers kunnen jouw computer blootstellen aan veiligheidsrisico's. Om de beste ervaring te krijgen met het gebruik van onze site, kan je best werken met een nieuwere browser. Klik op één van de icoontjes om een nieuwe browser te installeren.
Atelier Sablé - vegan en allergievriendelijke desserts

Chocolade: een voorliefde voor eerlijk en bio

Chocolade, je hebt het in alle soorten, maten en kwaliteiten. De belangrijkste componenten in chocolade zijn cacaoboter en cacaomassa, gewonnen uit cacaobonen. De laatste jaren steeg de prijs van de cacaobonen gigantisch: begin 2025 al meer dan x 3 t.o.v. begin 2023. Dit komt mee als gevolg van de opwarming de aarde en de extremere weersomstandigheden die dat met zich meebrengt. 

Van die gestegen prijs ziet echter de cacaoboer zelf bijna niets, waardoor de oogsten en de cacao-industrie nog meer achteruit gaan. Het is dus voor de toekomst van onze geliefde chocolade eens zo belangrijk om chocolades te kopen waar zowel de cacaoproducent als de cacaoplantages zelf met respect worden behandeld: een meer dan eerlijk loon en biologische of biodynamische landbouwprincipes dus. 

 

atelier-sable-mechelen-vegan-glutenvrij-cacaopod
Atelier-Sable-Mechelen-vegan-glutenvrij-cacaobonen-1
atelier-sable-mechelen-vegan-glutenvrij-lactosevrij-chocolade-tablet

Daarom werkt het atelier zo veel mogelijk met chocolades van Nao, een Belgische producent van biologische bean-to-bar chocolades. Behalve dat de cacaobonen voor hun chocolades biologisch geteeld zijn, werken ze samen met cacaoboeren die méér dan de minimum fairtradeprijs ontvangen voor hun bonen. Het gamma van Nao is echter niet volledig vegan, dus voor vegan “melkchocolade” en witte chocolade koopt het atelier momenteel nog niet-biologische of niet-fairtrade chocolades aan. Ken je nog een leverancier die ze wel plantaardig en met respect voor mens en milieu produceert? Laat het me zeker weten.

Het atelier verwerkt de pure Nao-chocolade o.a. in de browniesen de chocoladecake.

Als alternatief voor milieu-intensief cacaopoeder is carobepoeder in opkomst. Carobe is een vrucht die o.a. in het Middellandse Zeegebied weelderig groeit aan Johannesbroodbomen, dus een pak dichter bij huis dan cacao. De peul wordt gedroogd en vermalen tot poeder. De bomen zijn goed droogte- en ziekteresistent, een mooi voordeel in deze warmere tijden.

De smaak? Die ligt tussen de smaak van cacao, kaneel en een vleugje koffie: van nature zoeter dan cacao en voller van smaak. Anno 2025 is de prijs van carobepoeder goedkoper dan die van cacaopoeder, tot ongeveer de helft. Bovendien vervang ik cacaopoeder in recepten meestal door minder carobe, omdat carobe een vollere en wat andere smaak heeft. Carobe leent zich onder meer erg goed in recepten waarbij je én cacaopoeder, én gesmolten donkere of melkchocolade gebruikt: door het cacaopoeder te vervangen door carobe, maar de gesmolten chocolade te behouden behoud je nog de klassieke chocoladesmaak waar iedereen zo van geniet, maar geeft de carobe net dat tikkeltje extra. Ik verwerk carobepoeder in heel wat chocoladegebak.

 

Meer weten over de recente chocolade-ontwikkelingen? Bij OHNE schreven ze er een uitgebreider artikel over. Liever info via instagram? Dan kan je bijvoorbeeld thechocolatejournalist volgen. 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Atelier Sablé - vegan en allergievriendelijke desserts