Oeps, deze browser wordt niet meer ondersteund.
Verouderde browsers kunnen jouw computer blootstellen aan veiligheidsrisico's. Om de beste ervaring te krijgen met het gebruik van onze site, kan je best werken met een nieuwere browser. Klik op één van de icoontjes om een nieuwe browser te installeren.
Atelier Sablé - vegan en allergievriendelijke desserts
Bestellen en afhalen

Atelier Sablé bakt voorlopig vanuit de keuken van Kabas, de verpakkingsvrije winkel van Mechelen (Keizerstraat 17, 2800 Mechelen). Ondertussen bouw ik een eigen atelier aan de vaart van Mechelen.

In Mechelen kan je momenteel kan je enkel bij Kabas ophalen.

Wie zijn bestelling bij Kabas komt ophalen wandelt de winkel door, helemaal tot de keuken achteraan. Ik ben daar in of rond de keuken aan het werk. Nadat ik je bestelbevestiging heb gezien, krijg je je gebak mee. 

 

Woon je in de buurt van Dendermonde?

Het atelier levert maandelijks bij Tarra Verpakkingsvrij, o.a. fezero's en chocomoussebrownies. Wil je graag iets anders dan het standaard winkelaanbod van Tarra, bijvoorbeeld een taart voor een verjaardagsfeest? Vraag aan mij of Nora van Tarra de komende leverdata en dan regelen we dat. Komen die data niet uit met jouw feest? Je kan steeds terecht bij dit diepvriesaanbod: vers ophalen, thuis invriezen en tegen het feest ontdooien. Kaarsjes er op en klaar is Kees!

glutenvrij vegan taart Kabas

Voorlopig niet, we bekijken of dat voor bepaalde producten in Mechelen in de toekomst wel kan.

Atelier Sablé focust op lokaal seizoensfruit dat niet in verwarmde serres wordt gekweekt. Bij elk gebak staat in welke maanden dat gebak beschikbaar is: die maanden zijn de maanden dat het seizoen voor dat type fruit volop aan de gang is of het fruit nog goed bewaard blijft. 

Naast het seizoensaanbod is er een klein aanbod dat niet weersafhankelijk is en dus jaarrond verkrijgbaar is.

Voor een vlotte werking van het Atelier kan je ten laatste 4 dagen op voorhand bestellen. Zodra het Atelier verhuist naar de definitieve locatie, zoeken we naar een alternatief voor eerste hulp bij gebrek aan gebak.

Het atelier hanteert een systeem van 1 afhaaldatum per bestelling. Meerdere ophaaldata zijn dus meerdere bestellingen.

Dat kan helaas nog niet (uitgezonderd grotere buffetorders).

Momenteel werkt het atelier nog met kartonnen taartdozen. Op die manier kan ik de ruimte in de koelkast zo efficiënt mogelijk gebruiken. Op termijn zoekt het atelier een duurzamer alternatief. Ideeën zijn steeds welkom! Wat je best wel meebrengt: een stevige boodschappentas met brede bodem, een transportbak of een koeltas. Zo vervoer je je gebak het veiligst.

Volgens de vlaco-thuiscomposteerwijzer kan je sommige kartonnen verpakkingen thuiscomposteren. Al onze stickers zijn gemaakt van gerecycleerd papier en de dozen zijn zo veel mogelijk van bruin karton. Ik versnipperde de kartonnen doos al als bruin materiaal in mijn compostvat en ze composteerde met succes.

Let op:

  • de vierkante onderliggende taartkartonnen kunnen niet in je compostvat: dit hoort bij het restafval. 
  • de ronde hebben géén plastic laagje over zich en kunnen wél in je compostvat of bij het oud papier.
Allergenen, ingrediënten en houdbaarheid

Gebak met slagroom, pudding of fruit is minstens 2 dagen houdbaar in de koelkast. Gebak zonder slagroom, pudding of fruit is minstens 3 dagen houdbaar. Bij het gebak zelf staan telkens de specifieke bewaarcondities. 

Je kan dus gerust op zaterdag een bestelling afhalen voor een feest op zondag. Liever enkele weken later nog een stukje taart? Sommige overschotjes kan je invriezen om enkele weken later van te genieten: het staat op de website bij de taart vermeld als dat zo is.

Komt je feest niet uit met onze ophaalmomenten, bijvoorbeeld omdat het midden in de week valt? Sommige taarten  kan je ook ophalen en thuis invriezen. Ontdooien tegen je feest, kaarsjes er op en het feest kan beginnen 🎉

Ik bak in de keuken van Kabas, en Kabas zelf gebruikt voor hun eigen bereide gerechten ook volgende allergenen: sesam, glutenbevattende granen (tarwe, rogge, gerst, haver), pinda, alle soorten noten (amandelen, pecannoten, paranoten, walnoten, hazelnoten, cashewnoten, macademianoten, pistachenoten), mosterd, melk en zuivelproducten, selder, ei, soja en lupine.

O.w.v. bovenstaande ingrediënten poets ik steeds alle werkoppervlaktes en ovenroosters voordat ik het werk in de keuken start. Daarnaast gebruik ik mijn eigen bakvormen, spatels, mixers, afgesloten voorraadbakken met ingrediënten, bakpapier, handdoeken etc. 

Opgelet: de samenstelling van de producten kan steeds wijzigen.

Ja, alles is volledig plantaardig. Het gebak is dus lactosevrij, eivrij en zonder alle andere vormen van dierlijke producten. Staat er “slagroom” of “melkchocolade”? Dan is ook die vegan.

Ja, het volledige aanbod is zonder gluten. We gebruiken dus onder andere glutenvrije rijsmiddelen en glutenvrije meelalternatieven zoals kastanjemeel, notenmelen, maismeel etc. 

Het atelier werkt zo sojavrij mogelijk, dus ook zo vrij mogelijk van sojalecithine. Omdat regelmatig voorkomt dat mensen die niet tegen soja kunnen wél sojalecithine kunnen verdragen, wordt dit normaalgezien specifiek vermeld (soja/sojalecithine) en soms ook waar hij precies in zit. Een verduidelijking:

  • De margarine, yoghurt, plantaardige melk en meelsoorten die het atelier gebruikt zijn sojavrij. Daardoor zit er anno zomer 2025 in geen enkel gebak volle soja: enkel her en der sojalecithine.
  • De chocoladedruppels die in gebak verwerkt worden zijn op één soort na vrij van sojalecithine: de chocolade die in de vulling van de fezero's zit bevat wél sojalecithine, maar de chocolades in bijvoorbeeld de brownies, chocoladecake, chocomousse en blondies is vrij van sojalecithine.
  • Je zal echter op veel taarten "sojalecithine" zien staan omdat het atelier op de meeste taarten een logochocolaatje plaatst waar sojalecithine in zit. Er staat dan op het etiket van de taartdoos steeds dit vermeld bij de allergenen: "soja (enkel sojalecithine in het logochocolaatje bovenaan, al de rest is allergeenvrij)". Verdraag je dus geen sojalecithine? Laat dan iemand anders van je gezelschap genieten van dat krokant logochocolaatje.
  • Op de foto's op de website is dat logochocolaatje nog zelden te zien omdat het atelier bij die foto's helaas nog geen lekkere vegan logochocolade had gevonden.
  • Als er ook elders in het gebak soja of sojalecithine zit wordt dit duidelijk vermeld op het etiket op de taartdoos en op de website.

Opgelet: de samenstelling van de producten kan steeds wijzigen.

 

Bij sommige producten wel, bij sommige producten niet. Je neemt best vóór je bestelt contact op. Ik bekijk samen met jou wat er wel of niet kan.

Een voorbeeld waarbij een vervanging meestal kan:

In de zomer heeft de zomerfruittaart een wisselende inhoud. Dat is afhankelijk van het fruit dat op dat moment rijp is en of ik het fruit verpakkingsarm kan aankopen. Heb je bijvoorbeeld een allergie voor bramen? Vermeld dit dan duidelijk in je initiële mail en dan zorgen ik ervoor dat er geen bramen op de taart zitten. 

Let op: in de keuken worden wel bramen gebruikt. Er kunnen dus steeds sporen van bramen in de taart zitten. Ik doe in zo’n situatie echter mijn uiterste best om bij het maken de bramen voor andere taarten ver weg van de jouwe te houden.

Wat doet het atelier niet? Een basis smaakmaker veranderen. Zo zal ik bij de peren-pecantaart de pecannoten niet vervangen voor iemand met een pecan-allergie. Sorry!

We printen of schrijven geen boodschappen op het gebak. Je kan op het einde van je bestelling wel aanvinken dat je er graag sterrenstokjes bij wil. Pretlichtjes in de ogen van het feestvarken gegarandeerd!

Nog iets anders

Sablé of “pâte sablé” is een klassiek deeg in de Franse patisserie: een zanddeeg. Het is meestal krokanter dan bijvoorbeeld een “pâte brisée” of een “pâte sucrée”. Stiekem is het vooral lekkerder, vandaar dat het vaak in het Atelier gebruikt wordt. Daarnaast was het ook één van de eerste deegsoorten dat als allergievriendelijk deeg werd ontwikkeld door Griet, het gezicht achter Atelier Sablé.

Kijk voor de vragen eerst even in onze FAQ hierboven. Vind je daar geen antwoord? Stuur dan zeker een mailtje naar hallo@ateliersable.be.

Heb je feedback? Alle input is welkom! Op die manier help je het Atelier mee groeien. 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Atelier Sablé - vegan en allergievriendelijke desserts