Een vegan & glutenvrij kerstmenu maken

Iedereen kent ondertussen wel iemand in de familie of vriendengroep die vegan eet, lactosevrij, glutenintolerant, koemelkallergie, allergisch aan soja of een andere voedselallergie heeft. Voor al wie daar graag rekening mee wil houden, maar misschien niet goed weet waar te beginnen is er deze kerstworkshop. Of als je zelf tot die bovenstaande groep behoort en gezellig wil kerstkoken natuurlijk! Voor één keer niet alleen zoet, maar all in: 2 x 4 gangen om u tegen te zeggen met seizoensgroenten van lokale leveranciers in de hoofdrol.
- In deze workshop maken we dus 2 kerstmenu’s, elk met 4 gangen (hapjes, voorgerecht, hoofdgerecht, dessert):
- 1 menu met focus op eenvoudigere of snellere recepten met weinig tot geen speciale ingrediënten. Bij deze recepten heb je weinig werk op het moment van serveren: je kan ze dus grotendeels vooraf maken.
- 1 menu met complexere recepten die meer tijd, meer vaardigheid of meer speciale ingrediënten vragen. Bij deze recepten heb je meer werk op het moment van serveren.
Op die manier kan je zelf voor je kerstmaaltijd kiezen al naargelang je tijd en je budget. Moet je met kerst koken tussen de drukte van enkele enthouisast rondrennende kleuters door? Of kan je in alle rust wat uitgebreider kokerellen?
Dat wil dus zeggen dat je op het einde van de workshop 12 recepten mee naar huis krijgt en er dus met kerst en de rest van de winter op dat vlak warmpjes in zit ☺️
- Een greep uit wat we maken:
- krokante “speckkoekjes” met witloofcrème
- geglazuurde wortels met opgeklopte mosterddip
- aardpeercrème met geroosterde peer en walnotencrunch
- kruidencrumble met geroosterde pompoen, gele biet en sinaasappelcoulis
- appelsien met glühweincoulis, marsepein en amandelcrunch
- De workshop duurt een voormiddag + namiddag of een namiddag + avond. Lunch of avondeten is al een deel van de workshopresultaten, maar er is voldoende om nadien ook mee naar huis te nemen.
- Op aanvraag kan deze workshop ook worden gehalveerd: we maken dan slechts 1 menu (de snellere, de complexere of een combinatie van beide).
- Allergenen:
- De helft van de recepten is allergeenvrij.
- In 3 gerechten wordt soja gebruikt (in de vorm van tofu, miso of sojasaus). De tofu is onvervangbaar, de miso en sojasaus kan je wel vervangen door sojavrije alternatieven.
- In 3 gerechten zit ook iets van noot (amandel, walnoot of pecannoot). Soms kan je die noten weglaten waardoor het allergeenvrij wordt, soms kan je ze vervangen door een andere noot. Suggesties over alternatieven worden meegegeven in de recepten.
- De gebruikte keukentools zijn beperkt in de workshop, zodat het zo haalbaar mogelijk wordt om de gerechten ook thuis te maken. Tools die o.a. gebruikt worden zijn staafmixer, ballonmixer, springvorm of taartring, rond uitsteekvormpje, hakmolen en uiteraard kookvuur en oven. Het meest ongebruikelijke materiaal dat er wordt gebruikt, is een cannoli vorm. Er wordt niets gefrituurd.
- Beschikbaar vanaf november t.e.m. 10 december.