Oeps, deze browser wordt niet meer ondersteund.
Verouderde browsers kunnen jouw computer blootstellen aan veiligheidsrisico's. Om de beste ervaring te krijgen met het gebruik van onze site, kan je best werken met een nieuwere browser. Klik op één van de icoontjes om een nieuwe browser te installeren.
Atelier Sablé - vegan en allergievriendelijke desserts

Een vegan & glutenvrij kerstmenu maken

  • In deze workshop maken we 2 kerstmenu’s, elk met 4 gangen: 
    • 1 menu met focus op snellere recepten met weinig tot geen speciale ingrediënten.
    • 1 menu met complexere recepten die meer tijd of vaardigheid vragen. 

Op die manier kan je zelf voor je kerstmaaltijd kiezen al naargelang je tijd en budget. Moet je met kerst koken tussen de drukte van de kinderen door? Of kan en wil je wat uitgebreider kokerellen? 

Dat wil dus zeggen dat je op het einde van de workshop een 12-tal recepten mee naar huis krijgt en er dus met kerst en de rest van de winter op dat vlak warmpjes in zit ☺️

  • Een greep uit wat we maken: 
    • krokante “speckkoekjes” met witloofcrème
    • geglazuurde wortels met opgeklopte mosterddip
    • aardpeercrème met geroosterde peer en walnotencrunch
    • kruidencrumble met pompoen, rode biet en sinaasappelcoulis
    • warme pecannotencrème met gewurtztraminerwijn, (nashi)peer en appel
  • De workshop duurt een voormiddag + namiddag of een namiddag + avond. Lunch of avondeten is al een deel van de workshopresultaten, maar er is voldoende om nadien ook mee naar huis te nemen.
  • Beschikbaar in november of eerste helft van december.

Het zomerfruit koopt het atelier zo veel mogelijk aan bij biologische boerderijHet Plukhof nabij Heist op den Berg, aangevuld met aardbeien van Hof van Piemont. Het zomerfruit op de slagroomtaart wisselt tijdens de zomermaanden met wat er rijp is daar op de velden. Wist je dat heel wat kleinfruit op de lijst staat van meest bespoten fruit ter wereld? Daarbij spannen aardbeien jaar na jaar de kroon. 

In België wordt er over het algemeen minder bespoten als in Zuid-Europa of andere continenten, maar wil je fruit zonder schadelijke pesticiden dan kies je dus best voor lokaal biofruit. Door fruit te wassen kan je pesticiden trouwens niet verwijderen: deze zijn regelmatig in water oplosbaar en kunnen zelfs tot in de plant trekken. Wassen helpt uiteraard wel om bijvoorbeeld zand te verwijderen. 

Wanneer er bij Het Plukhof of Hof van Piemont geen Belgisch fruit beschikbaar is, koop ik fruit aan bij de biologische groothandel of bij de landbouwschool van Vilvoorde: Horteco. In Horteco leren de leerlingen o.a. fruit te verbouwen en de oogst wordt verkocht. 

En heel af en toe als de oogst in mijn eigen tuin te veel is, wordt dat fruit in jouw gebak verwerkt 🙂

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Atelier Sablé - vegan en allergievriendelijke desserts