Oeps, deze browser wordt niet meer ondersteund.
Verouderde browsers kunnen jouw computer blootstellen aan veiligheidsrisico's. Om de beste ervaring te krijgen met het gebruik van onze site, kan je best werken met een nieuwere browser. Klik op één van de icoontjes om een nieuwe browser te installeren.
Atelier Sablé - vegan en allergievriendelijke desserts

Over meel en noten

Het atelier heeft een voorliefde voor Belgisch biofruit, liefst zo lokaal mogelijk en rechtstreeks bij de producent aangekocht. In de winter komen de appels en peren voor het gebak rechtstreeks vanHof van Piemont, een biologische fruitkweker aan de rand van Brussel. In 2024 raasde er een stevige storm met forse hagelbuien over hun boomgaarden waardoor een deel van het fruit kleine plekjes op de schil had en niet meer via de groothandels kon verkocht worden. Dit onverkoopbaar fruit is echter nog perfect om te bakken, dus o.a. jullie peer-kastanjetaarten zaten dat jaar vol “lelijke” maar heerlijke ovengeroosterde peren die slechts op een boogscheut van Mechelen groeien. 

Het zomerfruit koopt het atelier zo veel mogelijk aan bij biologische boerderijHet Plukhof nabij Heist op den Berg, aangevuld met aardbeien van Hof van Piemont. Het zomerfruit op de slagroomtaart wisselt tijdens de zomermaanden met wat er rijp is daar op de velden. Wist je dat heel wat kleinfruit op de lijst staat van meest bespoten fruit ter wereld? Daarbij spannen aardbeien jaar na jaar de kroon. 

In België wordt er over het algemeen minder bespoten als in Zuid-Europa of andere continenten, maar wil je fruit zonder schadelijke pesticiden dan kies je dus best voor lokaal biofruit. Door fruit te wassen kan je pesticiden trouwens niet verwijderen: deze zijn regelmatig in water oplosbaar en kunnen zelfs tot in de plant trekken. Wassen helpt uiteraard wel om bijvoorbeeld zand te verwijderen. 

Wanneer er bij Het Plukhof of Hof van Piemont geen Belgisch fruit beschikbaar is, koop ik fruit aan bij de biologische groothandel of bij de landbouwschool van Vilvoorde: Horteco. In Horteco leren de leerlingen o.a. fruit te verbouwen en de oogst wordt verkocht. 

En heel af en toe als de oogst in mijn eigen tuin te veel is, wordt dat fruit in jouw gebak verwerkt 🙂

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Atelier Sablé - vegan en allergievriendelijke desserts