Oeps, deze browser wordt niet meer ondersteund.
Verouderde browsers kunnen jouw computer blootstellen aan veiligheidsrisico's. Om de beste ervaring te krijgen met het gebruik van onze site, kan je best werken met een nieuwere browser. Klik op één van de icoontjes om een nieuwe browser te installeren.
Atelier Sablé - vegan en allergievriendelijke desserts

Nice cream: vegan ijs o.b.v. bevroren banaan

Nice cream is een term die vaak wordt gebruikt voor vegan ijs o.b.v. schijfjes bevroren banaan. Het is niet moeilijk te maken en ideaal voor zomers weer, maar 1 keukentool is wel essentieel: een elektrische hakmolen met een voldoende sterke motor. In het atelier heb ik een grote verhakselaar, maar thuis de kleine Kenwood Multipro Go. Ook met die laatste kan je prima nice cream maken. 

 

→  Op deze pagina vind je eerst wat tips en het basisrecept, en vervolgens deze recepten:

  • koffie-chocolade-ijs ☕🍫

 

Ik probeer in de toekomst nog  extra recepten toe te voegen, want er zijn nog andere lekkere recepten die ik thuis uit de losse pols maak, maar voor jullie eens in een definitieve versie online moet zetten. 

→  Alle hoeveelheden hieronder passen (soms maar net 😅) in mijn kleine thuis-verhakselaar met inhoud van 1,3 liter. Als jij dus thuis ook ongeveer die grootte hebt, dan hoef je geen recepten te halveren. Heb je een veel grotere hakmolen? Verdubbelen die handel!

→  Al onderstaande recepten zijn goed voor 2 porties ijs: ideaal om ééntje meteen op te eten als een soort van softijs, en de andere portie in te vriezen voor later (of als het echt moet: te delen met je huisgenoten...). 

→ Eens je onderstaande recepten een keer hebt gemaakt en je hakmolen wat kent, kan je met de recepten beginnen freestylen al naargelang je eigen goesting. Ze zijn ideaal om uit de losse pols en uit het hoofd te maken zodat je snel en spontaan lekker dessert op tafel tovert. 

 

Algemene tips

  • Heb je niet zo’n sterke hakmolen? Dan kan dit helpen:
    • Laat je stukjes bevroren banaan een kwartier tot een half uur zachter worden op het aanrecht (maar niet echt ontdooien).
    • Voeg tijdens het verhakselen een scheutje extra (al dan niet warme) vloeistof toe (afhankelijk per recept, maar idealiter is de vloeistof meteen een smaakmaker of een vloeibare zoetstof) 
    • Blits met tussenpozen van enkele minuten rust zodat je de motor van je hakselaar niet opbrandt (tenzij je een goed excuus nodig hebt om een sterkere hakmolen te kopen 😱).
  • Ik gebruik voeg vaak een vloeibare zoetmaker toe, zoals esdoorn- of agavesiroop. Heb je dat niet in huis? Een eetlepel poedersuiker werkt vermoedelijk ook, al heb ik dat nog niet geprobeerd. Kristalsuiker lijkt me géén goed idee omdat die grotere suikerkorrels je ijs allicht wat korrelig maken.
  • Als je het ijs invriest voor later dan wordt het 1 stevige harde blok, o.a. omdat er veel minder lucht in zit dan in klassiek roomijs. Om het nadien zo gemakkelijk mogelijk voor je te maken:
    • Vries in in 1-persoonsporties of zelfs in een ijsblokjesvorm of frisco-vorm (dus geen 2-liter-dozen want dan wordt je geduld wel érg op de proef gesteld…).
    • Ontdooien:
      • Haal het ijs een 2-tal uur vooraf uit de vriezer en laat in de ijskast ontdooien. De tijd hangt af van de temperatuur van je ijskast en vriezer. Het wordt dan zacht maar nog niet lopend (geduld is een schone deugd).
      • OF: Haal het ijs een kwartier tot een half uur op voorhand uit de vriezer en laat het wat ontdooien op kamertemperatuur.De buitenkant wordt dan zachter maar de binnenkant zal nog hard zijn. Vervolgens kan je op je gemak rustig beginnen aflepelen van buiten naar binnen. 
    • Deze ingevroren versie is dus eerder voor traag genieten: ideaal om tijdens een namiddag thuiswerken bij heet weer langzaam op te lepelen terwijl je je door enkele projecten worstelt ☺️.

 

De basis

 

Ingrediënten

  • 3 grote (of een 4-tal kleine) goed rijpe bananen (al met gele stippen tot bruine vlekken op de schil)

 

Aan de slag

  1. Pel de bananen en snij ze in schijfjes (zeker bij geen al te straffe hakmolen zijn schijfjes vlotter verwerkbaar dan grof gebroken stukken).
  2. Vries ze in voor minstens 8 uur.

 

 

Koffie-ijs met chocolade 

 

Ingrediënten

  • 3 grote bevroren bananen in schijfjes
  • 3 “koffielepels-met-een-stevige-berg-op” lekkere oploskoffie, bijvoorbeeld die van Oxfam
  • Bodempje kokend water (alternatief: warme plantaardige melk)
  • 2 handjes pure chocolade druppels
  • Een scheutje vloeibare zoetmaker zoals esdoornsiroop of agavesiroop


 

Aan de slag

  1. Doe de schijfjes banaan in je hakmolen.
  2. Schep de oploskoffie in een tas en overgiet met wat kokend water: ongeveer een bodempje van de tas.
  3. Roer tot de koffie oplost en het een veel te straf koffiepapje wordt.
  4. Doe een eerste hand chocolade druppels in het koffiepapje. 
  5. Laat even staan zodat de chocolade smelt.
  6. Zet eventueel een 15-tal seconden in de microgolfoven als ze niet smelten, totdat je een klein soepje krijgt waarin de meeste chocolade is gesmolten.
  7. Giet het warm soepje over de schijfjes banaan.
  8. Voeg een klein scheutje vloeibare zoetmaker toe.
  9. Zet de hakmolen aan en laat het mengsel tot een dikke pap worden.
  10. Doe ondertussen de 2e hand chocolade in de tas.
  11. Overgiet ook die met een klein beetje kokend water (zodat het net niet onder staat).
  12. Laat smelten. Zet eventueel opnieuw in de microgolfoven om het proces te versnellen.
  13. Roer zodat het een soort van chocoladesaus wordt (met water is het minder gebonden als met room).
  14. Wanneer het banaan-koffie-mengsel een koud papje met nog wat mini chocolade stukjes is geworden, zet je de hakmolen uit. Soms moet je tussendoor wat banaan van de wanden duwen, dus hou je machine wat in de gaten. 
  15. Spatel de chocoladesaus onder het koffie-ijs zodat je strepen chocolade doorheen je ijs krijgt. 
  16. Serveer meteen of vries in voor later. Lekkerrrrr!


 

Hou je niet van koffie, maar wel van chocolade?

Laat dan de gemalen koffie weg en maak wat extra chocoladesaus om er onder te mengen. 

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Atelier Sablé - vegan en allergievriendelijke desserts