Oeps, deze browser wordt niet meer ondersteund.
Verouderde browsers kunnen jouw computer blootstellen aan veiligheidsrisico's. Om de beste ervaring te krijgen met het gebruik van onze site, kan je best werken met een nieuwere browser. Klik op één van de icoontjes om een nieuwe browser te installeren.
Atelier Sablé - vegan en allergievriendelijke desserts

Suikers en zoetmakers

In het gebak van het atelier vind je verschillende suikers en zoetmakers. De keuze wordt vooral bepaald door de functie ervan in het recept of de gewenste smaak van het eindproduct. Zo wordt voor de speculaas donkere ongerafineerde rietsuiker gebruikt om bij te dragen aan een vollere smaak, worden sommige cakes deels gezoet met agave omdat ik niet te veel vocht wil toevoegen in verhouding tot de zoetkracht en nog andere recepten worden dan weer deels gezoet met Zusto omdat het eindresultaat niet te zoet mag zijn. 

 

 

atelier-sable-mechelen-vegan-glutenvrij-taart-suikeroogst-16-op-9

De rietsuikers, agave- en esdoornsiroop zijn biologisch. Op termijn zou ik ook graag palmsuiker in het standaard receptoire opnemen, maar de prijs ervan is momenteel nog erg hoog t.o.v. de andere zoetmakers. Waarom is palmsuiker interessant? Allereerst omdat de productie ervan de bomen niet schaadt, in tegenstelling tot bijvoorbeeld kokosbloesemsuiker waar dat wel zo is. De bomen kunnen dus tientallen jaren opnieuw gebruikt worden om palmsuiker van te oogsten. Daarnaast is de smaak ervan ook lekker en vol. Hij leent zich dus o.a. voor recepten waarbij je klassiek donkerbruine suiker zou gebruiken. 

 

Ik gebruik ook kruiden en gedroogd fruit om bij te zoeten. Zo wordt de verse fruitcoulis in de Linea-taarten grotendeels gezoet met gedroogd fruit en is de speculaascake afgewerkt met stroop van puur fruit of met pruimenconfituur met beperkte suiker.

 

Volledig suikervrij gebak dat enkel gezoet is met fruit vind je momenteel nog niet in het aanbod, maar komt er in 2025 aan. 

 

atelier-sable-mechelen-vegan-glutenvrij-taart--speculaascake
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Atelier Sablé - vegan en allergievriendelijke desserts