warme sauzen indikken en binden
Warme sauzen, coulis of pudding wordt vaak ingedikt met maïszetmeel of aardappelzetmeel, zowel in traditionele recepten als specifiek glutenvrije, lactosevrije of vegan recepten. Volgens de klassieke manier los je dan het maïszetmeel in een beetje van je koude vloeistof op, breng je de rest van je ingrediënten aan de kook en voeg je dan de maïszetmeeloplossing al roerend toe aan je kokende vloeistof.
Een praktischer alternatief dat vaak werkt en met minder afwas en gedoe is echter volgende methode:
1. Roer al je droge ingrediënten door elkaar, dus ook je zetmeel.
2. Voeg je natte ingrediënten toe en roer tot een zo homogeen mogelijk mengsel met de garde.
3. Breng op een mediumvuur aan de kook, regelmatig roerend met de garde. Roer meer en meer naarmate het begint in te dikken.
4. Laat volgens de instructies van het recept indikken eens het kookt: meestal is dit ongeveer 1 minuut. Volg je recept verder zoals gevraagd.
Eigenlijk is bovenstaande niks nieuws, want heb je al eens pudding uit een pakje gemaakt? Ook daar kook je meteen alle droge met alle natte ingrediënten op, zonder het maïszetmeel apart toe te voegen. Het maiszetmeel zit immers al in de mix van het zakje. Dit is dus eigenlijk precies hetzelfde, alleen heb je door het volledig zelf te doen controle over alle ingrediënten die er ingaan.
Op die manier kan je vaak snel en zonder te veel afwas (vegan) pudding, verse fruitcoulis of zoete crèmes o.b.v. (vegan) room maken. Ik maak o.a. al mijn puddings zo, bijvoorbeeld de vanillepudding in hetmarsepeingebakof de sinaasappelpudding voor de slagroomtaart.