Atelier Sablé bakt voorlopig vanuit de keuken van Kabas, de verpakkingsvrije winkel van Mechelen (Keizerstraat 17, 2800 Mechelen). Ondertussen bouw ik een eigen atelier aan de vaart van Mechelen. Momenteel kan je enkel bij Kabas ophalen, maar binnenkort hopelijk ook elders.
Wie zijn bestelling bij Kabas komt ophalen wandelt de winkel door, helemaal tot de keuken achteraan. Ik ben daar in of rond de keuken aan het werk. Nadat ik je bestelbevestiging heb gezien, krijg je je gebak mee.
Indien er in de toekomst andere afhaallocaties bijkomen, zie je deze als keuze verschijnen bij het afronden van je bestelling.
Voorlopig niet, we bekijken of dat voor bepaalde producten in Mechelen in de toekomst wel kan.
Atelier Sablé focust op lokaal seizoensfruit dat niet in verwarmde serres wordt gekweekt. Bij elk gebak staat in welke maanden dat gebak beschikbaar is: die maanden zijn de maanden dat het seizoen voor dat type fruit volop aan de gang is of het fruit nog goed bewaard blijft.
Naast het seizoensaanbod is er een klein aanbod dat niet weersafhankelijk is en dus jaarrond verkrijgbaar is.
Voor een vlotte werking van het Atelier kan je ten laatste 4 dagen op voorhand bestellen. Zodra het Atelier verhuist naar de definitieve locatie, zoeken we naar een alternatief voor eerste hulp bij gebrek aan gebak.
Het atelier hanteert een systeem van 1 afhaaldatum per bestelling. Meerdere ophaaldata zijn dus meerdere bestellingen.
Dat kan helaas nog niet (uitgezonderd grotere buffetorders).
Momenteel werkt het atelier nog met kartonnen taartdozen. Op die manier kan ik de ruimte in de koelkast zo efficiënt mogelijk gebruiken. Op termijn zoekt het atelier een duurzamer alternatief. Ideeën zijn steeds welkom! Wat je best wel meebrengt: een stevige boodschappentas met brede bodem, een transportbak of een koeltas. Zo vervoer je je gebak het veiligst.
Volgens de vlaco-thuiscomposteerwijzer kan je sommige kartonnen verpakkingen thuiscomposteren. Al onze stickers zijn gemaakt van gerecycleerd papier en de dozen zijn zo veel mogelijk van bruin karton. Ik versnipperde de kartonnen doos al als bruin materiaal in mijn compostvat en ze composteerde met succes.
Let op: het onderliggend taartkarton kan niet in je compostvat: dit hoort bij het restafval.
Gebak met slagroom, pudding of fruit is minstens 2 dagen houdbaar in de koelkast. Gebak zonder slagroom, pudding of fruit is minstens 3 dagen houdbaar in de koelkast.
Je kan dus gerust op zaterdag een bestelling afhalen voor een feest op zondag en een overschotje maandag op het werk opeten. Liever enkele weken later nog een stukje taart? Sommige overschotjes kan je invriezen en binnen de maand nadien opeten: het staat op de website bij de taart vermeld als dat zo is.
Zolang er vanuit Kabas wordt gebakken, worden volgende allergenen in de keuken gebruikt: sesam, glutenbevattende granen (tarwe, rogge, gerst, haver), pinda, alle soorten noten (amandelen, pecannoten, paranoten, walnoten, hazelnoten, cashewnoten, macademianoten, pistachenoten), mosterd, melk en zuivelproducten, selder, ei, soja en lupine.
Zodra het Atelier verhuist naar haar eigen stek zullen volgende allergenen niet worden gebruikt in de keuken: gluten en uiteraard geen dierlijke allergenen. Dit maakt het gebak dus meteen lactosevrij.
Opgelet: de samenstelling van de producten kan echter veranderen.
betekent dat het gebak soja bevat. Soms gaat het slechts over sojalecithine in de chocolade. Indien dat zo is staat dit bij de gedetailleerde info van het gebak vermeld.
betekent dat het gebak noten bevat. Om te weten welke noten precies moet je doorklikken op het gebak zelf.
betekent dat het gebak geen van de 14 officiële allergenen bevat. De kans op kruiscontaminatie of sporen van bepaalde allergenen kan het atelier (of sommige van de toeleveranciers) echter nooit 100 % garanderen.
Ja, alles is volledig plantaardig, dus ook zonder bovenstaande producten. Staat er “slagroom” of “melkchocolade”? Dan is ook die plantaardig.
Ja, het volledige aanbod is zonder gluten. We gebruiken dus onder andere glutenvrije rijsmiddelen en glutenvrije meelalternatieven zoals kastanjemeel, notenmelen, maismeel etc.
Bij sommige producten wel, bij sommige producten niet. Je neemt best vóór je bestelt contact op. Ik bekijk samen met jou wat er wel of niet kan.
Een voorbeeld waarbij een vervanging meestal kan:
In de zomer heeft de bosvruchtentaart een wisselende inhoud. Dat is afhankelijk van het fruit dat op dat moment rijp is en of ik het fruit verpakkingsarm kan aankopen. Heb je bijvoorbeeld een allergie voor bramen? Vermeld dit dan duidelijk in je initiële mail en dan zorgen ik ervoor dat er geen bramen op de taart zitten.
Let op: in de keuken worden wel bramen gebruikt. Er kunnen dus steeds sporen van bramen in de taart zitten. Ik doe in zo’n situatie echter mijn uiterste best om bij het maken de bramen voor andere taarten ver weg van de jouwe te houden.
Wat doet het atelier niet? Een basis smaakmaker veranderen. Zo zal ik bij de peren-pecantaart de pecannoten niet vervangen voor iemand met een pecan-allergie. Sorry!
We printen of schrijven geen boodschappen op het gebak. Je kan op het einde van je bestelling wel aanvinken dat je er graag sterrenstokjes bij wil. Pretlichtjes in de ogen van het feestvarken gegarandeerd!
Sablé of “pâte sablé” is een klassiek deeg in de Franse patisserie: een zanddeeg. Het is meestal krokanter dan bijvoorbeeld een “pâte brisée” of een “pâte sucrée”. Stiekem is het vooral lekkerder, vandaar dat het vaak in het Atelier gebruikt wordt. Daarnaast was het ook één van de eerste deegsoorten dat als allergievriendelijk deeg werd ontwikkeld door Griet, het gezicht achter Atelier Sablé.
Kijk voor de vragen eerst even in onze FAQ hierboven. Vind je daar geen antwoord? Stuur dan zeker een mailtje naar hallo@ateliersable.be.
Heb je feedback? Alle input is welkom! Op die manier help je het Atelier mee groeien.